Schlagervännernas podd har rullat på och hållit lågan uppe trots ett inställt Eurovision. I skrivande stund är man uppe i episod 132 och fler spännande avsnitt kommer inom kort. I nya specialserien Eurovision Legends, som nu blir en egen poddserie kan vi inom kort se fram emot en intervju med en svensk Eurovisionvinnare. Fler spännande intervjuer är redan inspelade som belyser gamla rykten eller frågetecken som omger många av de gamla legendarerna.
Inställt Eurovision. Social distansering, Allt såg nattsvart ut. Vad gör man? För succépoddaren Emil Löfström var det enkelt, istället för att deppa ihop, hårdsatsar han nu på podden och letar upp de gamla Eurovisionlegenderna som han alltid beundrat så mycket.
– Jag gjorde en drömlista med 100 namn och började med att skicka iväg mejl till 50 av dem och fick snabbt svar från nästan alla – och alla utom två var positiva till att ställa upp för en intervju, säger Emil. Det finns så många frågor och funderingar jag har haft genom åren till vissa av legenderna som jag nu ville fråga om. Ralph Siegel finns ju så mycket som helst man funderar över – jag trodde han skulle bli svår men jag fick snabbt ett så positivt svar från honom och en så bra intervju – det gav mig kraft att fortsätta med detta, säger Emil.
Nu har redan 34 avsnitt spelats in med Eurovisionlegender och de publiceras löpande. De flesta avsnitten är runt 30 min långa, förutom Ralph Siegel-avsnittet som är extra långt. Gensvaret har varit stort från lyssnare i hela världen och Emil blev nyligen intervjuad i QX . Av godbitarna så här långt; Ralph Siegel, Hera Björk, Nuša Derenda, (Slovenien 2001), Baccara, Israels första deltagare Ilanit, där vi får veta mer om myten om att hon bar skottsäker väst under framförandet och att Israels dirigent 1977 skulle ha burit vapen – nu får vi veta sanningen om detta.
Vem vill du höra och vad har du för frågor?
Emil vill nu uppmuntra klubbens medlemmar att själva komma med förslag på Eurovisionlegender de helst vill höra i serien framöver. Och vilka frågor vill ni då att Emil ska ställa?
Mejla gärna Emil på: emil@schlagervannerna.se
Det har egentligen inte varit svårt att få legenderna att ställa upp, men det har visat sig att det är bristande kunskaper i engelska som ställer till det i flera fall – om det finns språkkunniga i klubben som kan hjälpa till som tolkar i spanska, franska eller något av språken på balkan – så kanske det går att få in ännu mer Eurovisionlegender framöver, hälsar Emil.
Vad kan vi mer se fram emot i podden?
– Ja, inom två veckor kommer bl.a. en intervju med en svensk Eurovisionvinnare eller Edyta Górniak (Polen 1994) är en höjdare. Historien om hur det gick till när Bosniens artister flydde från ett belägrat Sarajevo till Millstreet. Den sanna historien om Israels viftande med Syriens flaggor på scenen år 2000, och mer är ju på gång.
I Schlagervännernas podd kommer för övrigt också ett avsnitt med Jimmy Jansson där man får höra hans orginaldemos, sjungna av honom själv! Hans Marklund kommer att berätta om varför han inte gjort något Melodifestivalbidrag sedan 2006. Det här är saker ni inte får missa, säger Emil!
Det är ju så många poddavsnitt, det kan kanske vara svårt för en nybörjarlyssnare att veta vad de ska börja lyssna på?
– Då kan jag rekommendera att först lyssna på avsnittet med Ralph Siegel, det är ju jätteintressant om man är lagom mycket Eurovisionfan och allmänt nyfiken. Därefter rekommenderar jag avsnittet med Britta Bergström och sen förstås hela serien med de refuserade Melodifestivalbidragen, säger Emil.
Emil visar stolt upp mejlet från Ralph Siegel
Arbetet med de refuserade Melodifestivalbidragen gav mersmak
Emil och sidekicken Josefine Eklöf gjorde ifjol specialserien om refuserade Melodifestivalbidrag som fick enorm uppmärksamhet och gensvar i hela schlagervärlden. Det här gav mersmak att fortsätta med göra poddar för Schlagervännerna. Det här äventyret började med att Emil fick höra en av Anders Dannviks refuserade Melodifestivalbidrag.
– Jag tänkte, shit vad bra, hur mycket annat bra finns det därute som folk inte har fått lyssna på? Jag bestämde mig för att ta reda på det, berättar Emil.
Genom en liten kraftsamling och genom att kontakta en mängd av låtskrivare fick han in över 2200 refuserade Melodifestivallåtar. Hälften av dessa var bra, enligt Emil. I programserien spelas över 600 refuserade Melodifestivalbidrag upp och vi får höra ibland märkliga och osannolika historier om de här låtarna. Ibland finns det en del bitterhet men också en vilja att berätta sin version av vad som hände. Som mest lade Emil ned ca 4 timmar om dagen under 22 veckors tid med att jobba med programserien. Men det var värt det, mycket på grund av den positiva responsen han fick från lyssnarna. Programserien har ynglat av sig med Eurovision legends och med uppföljande och fördjupande intervjuer med flera av de medverkande.
Artister och låtskrivare hör av sig
– Nu har ju fler artister börjat höra av sig och frågat om de får vara med. Jag tror att de vet att vi i klubben och vi fans inte har något ont uppsåt, vi letar ju inte efter skandaler eller har behov av att sälja klick på samma sätt som annan media. Därför vill de vara med. Ingen annan gör ju det här just nu. Det finns en vilja att berätta om de här sakerna. En del som kanske var känsligt förut är mer preskriberat nu och går att prata om. Det blir ju intressant att höra på för oss schlagernördar, säger Emil.
Emil avslöjar att det finns ca 150 låtar han har fått höra som han inte får spela upp i podden då låtarna fortfarande skickas in och anses ha en stor möjlighet att komma med i Melodifestivalen i framtiden. Men kanske om några år får de vara med i ett framtida avsnitt av Refuserade bidrag i podden, skrattar Emil innan han skyndsamt hoppar vidare på en spårvagn för att hinna hem till en intervju med ytterligare en Eurovisionlegendar.