Den 26 juni så släpps den – den sedan länge omtalade filmen Eurovision – The Story of Fire Saga. Will Ferrell, den amerikanska komikern Will Ferrell har huvudrollen och har skrivit manus. Filmen släpps direkt på Netflix.

Av den trailer som i dagarna släppts får man intrycket av en ganska påkostad film. Storyn bygger på en isländsk duo, som tycks till synes hopplösa, men som drömmer om att vinna Eurovision och som plötsligt får chansen att representera Island i Eurovision i brist på andra deltagare. Den driver starkt med många av de fenomen och klichéer som omger tävlingen. I trailern ser man bl.a en karaktär som verkar vara starkt influerad av Sergey Lazarev. Brittiska BBC-kommentatorn Graham Norton syns i en roll som han själv. Pierce Brosnan och lite oväntat vår Mikael Persbrandt är med också i mindre roller. Humorn och upplägget följer det som blivit Will Ferrells signum – parodisk satir, ironi, diverse absurditeter som ibland gränsar till lyteskomik och barnslig humor men som ändå på nåt sätt balanserar och samtidigt ändå är gjort med kärlek och omsorg till ämnet – exempelvis i filmerna Anchor Man, Blades of Glory eller Holmes & Watson.

I många kommentarer i Eurovision-forum tycks det här ha blivit för mycket för många Eurovisionfans – en del har blivit upprörda av att bara se trailern, kanske är det för känsligt att skämta om en del saker. Klart är att filmen är gjord för att attrahera en bred publik som kanske inte följer Eurovision så passionerat som oss fans. Det finns även en baktanke; det ska vara en introduktion av Eurovision för en amerikansk publik inför en framtida kommande lansering av en amerikansk upplaga, som också ska ske på Netflix. Så kanske är detta ett genidrag för att skapa intresse inför den lanseringen?

Vad vi vet är att Will Ferell har en svensk fru och det är genom henne han en gång introducerades i Eurovisionvärlden. Paret har åtminstone ett sommarhus i Sverige, ett tag bodde de dessutom i en villa Bromma enligt ryktet. Enligt utsago så tycker han att Eurovision är en av årets höjdpunkter som han följt i tjugor år och han anser sig alltså vara ett Eurovisonfan. Inför produktionen av filmen gjorde Will Ferrell studiebesök och research och var med bakom kulisserna under Eurovision i Lissabon 2018. Förberedelser och produktion av filmen har pågått ett tag nu, men nu detta speciella år så släpps alltså filmen ”Eurovisison Song Contest – Story of Fire Saga“. Ledmotivet har också släppts: Islands Eurovison bidrag i filmen: Volcano Man, enligt obekräftade uppgifter i media skulle det vara Molly Sandén som sjunger på detta.

Varför han slutligen valde att spela en Isländsk Eurovisonrepresentant – ja antagligen för att det ska verka ännu mer skruvat och knasigt.

Vad tycker ni om det här? Är detta roligt, kul eller bara dumt eller rentutav förfärligt? Mår ni dåligt av att se detta? Eller ser ni fram emot att se denna film? Kommentera här eller på Facebook!

Fotnot: Melodifestivalklubben har försökt etablera kontakt med Will Ferrell och Netflix utan framgång. Om han verkligen är ett Eurovisionfan så är både Will och hans fru välkomna som betalande medlemmar i Melodifestivalklubben. Vi vill gärna få höra Will berätta om projektet och om sin passion för Eurovision.