Nu drar de första publika repen igång i arenan för media och Melodifestivalklubben är på plats för att försöka beskriva semifinal 1 bidrag med egna ögon och ord. Eftersom ingen media på plats får lov att varken fota eller filma repen inne i arenan kommer det endast att bli textmaterial från repetitionerna, men hoppas ni vill hänga med under dagen ändå. Nu kör vi!
Inlägget uppdateras löpande under eftermiddagen.

Vi kan redan nu bekräfta att ryktena är sanna gällande utropen av vilka bidrag som går vidare i varje semifinal. Bidragen kommer att komma upp på skärmen i grupper om tre, där ett av de tre bidragen kommer att gå vidare. Samma procedur kommer att göras om nio gånger och vid den tionde och sista omgången kommer resterande 6 bidrag att presenteras i bild där det tionde och sista bidraget kommer att annonseras. Samma land eller bidrag kommer att kunna dyka upp på skärm och i splitbild flera gånger under proceduren. Dessutom vet vi nu också att årets green room är placerad längst bak i arenan (som ni ser i bilden ovan), vilket gör att det inte kommer bli någon sittande publik längst bak i arenan som kan se showen framifrån. Den spontana reaktion i arenan är att den är extremt liten. Arenan som till vardags ska ha en kapacitet på ungefär 12.500 personer, kommer under Eurovision bara ta emot 7000 besökare. Greenroom, scenen och tekniken tar upp en väldigt stor del av arenan, men det kommer givetvis se väldigt stort ut på TV.
Det kommer inte vara en tvekan om vilket land som arrangerar Eurovision i år efter öppningsnumret som innehåller folkdräkter, berg, alphorn och en massa dansare som tillsammans mynnar ut i en cover av Nemo’s ”The Code”.
1. Island: Róa – Væb
Först ut idag styr vi kosan mot de isländska syskonen Matthías och Hálfdán och deras bidrag Róa. Silverkläderna från den isländska uttagningstävlingen är kvar och dansen är densamma. Det blir en ny båt på scen, men även en visuell båt i LED-golvet i mitten av numret. En av dansarna kommer även simmandes över scenrampen på en skateboard och numret avslutas med både fioler och ett micdrop. Perfekt nummer att starta året Eurovision med.
2. Polen: Gaja – Justyna Steczkowska
Nya kläder, tung rök och massa pyro blir det för Justyna på scenen. Jordglobar, blixtrar och vattenvirvlar på LED-skärmarna syns tillsammans med vulkaner. Gåshuden är total på mig och andra reportrar runt om i arenan när Justyna tar i och sjunger de allra högsta tonerna i låten. Att kunna sjunga de tonerna samtidigt som hon dansar och hänger i luften hyllas redan av media i arenan.
3. Slovenien: How Much Time Do We Have Left – Klemen
Klemen bjuder på ett avskalat nummer med guldregn på LED-skärmarna som mynnar ut i ett blått regn. I ett parti hänger han upp och ned och sjunger och framåt slutet kommer lamporna i taket ned och skapar en trevlig effekt i bild.
4. Estland: Espresso macchiato – Tommy Cash
Tommy Cash tar oss till Winners Café, ombord på ett dansande flygplan och till TommyWood på LED-skärmarna. Framträdandet bygger vidare på det han vann med i Eesti Laul. Fyra vakter på scen som verkligen får jobba när det i mitten av framträdandet kommer upp ett galet fan på scen som vakterna försöker stoppa, som till sist får lov att dansa Espresso macchiato dansen med Tommy på scen.
Nu blir det avbrott i semi final 1 startordning för att inrymma ett av Big 5 länderna, nämligen Spanien.
Spanien: Esa diva – Melody
Röda mattan är utrullad och ett lila skynke är uppsatt. Med vit och svart marmor blir det en grandiost nummer med mycket dans och elegans. Istället för att gå hela vägen uppför den uppbyggda trappan i mitten av scen med högklackar så blir Melody upplyft några meter upp i luften av sina dansare. Pricken över i:et för numret är det pyro regn som avslutar akten.
5. Ukraina: Bird of Pray – Ziferblat
Åter till semifinalens startordning och melodi nummer fem som är Ukraina. Det är med mer bestämda steg som Daniel äntrar scenen i Eurovision på utsprånget och går in mot scen. Halvvägs möter han upp två av bakgrundssångerskorna som blivit tilldelade varsin lampa i händerna som lyser vilket skapar en cool effekt. Det blir helrosa värld som Ziferblat bjuder in oss till. Det bästa ordet att beskriva numret är en fairytale eller en fesaga som förstärks med det filter som ligger över i bild.
6. Sverige: Bara bada bastu – KAJ
Nåjaa de blir 100 grader minst i arenan när KAJ drar igång med sin bastudänga. Det blir mer rök, mer pyro och betydligt mer laser. Den lilla bålen med eld i melodifestivalen är utbytt mot ett inklätt bastuaggregat som nu inte bara har som syfte att vara en eld till korven utan även spruta eld under pyro sekvenserna. ”Bamsekorven” är nu också utbytt mot en finsk länkkorv. Den ombyggda bastun är något mindre än den förra men fungerar lika bra på scen nu när det bara är tre dansare kvar att kunna vända den stora pjäsen. I bakgrunden ser vi en nordisk skog med tillhörande djur, bland annat rådjur och björn. Numret avslutas ute på utsprånget eller rampen med en rejäl lasershow och tillhörande dans. För alla mellofans kommer numret vara väldigt bekant med det vi såg i mello, men nu är det upp till Europa att avgöra om det räcker hela vägen.
7. Portugal: Deslocado – Napa
Portugiserna bjuder på ett avskalat nummer i toner av blått, vitt och en horisont med solnedgång. Det känns som att komma in i en avslappnad och mysig lokal där alla medlemmar i bandet lirar på sina egna instrument och bara gör sin grej. Perfekt kontrast i startordningen för alla tittar mellan Sverige och Norge.
8. Norge: Lighter – Kyle Alessandro
Om det inte blir 100 grader i KAJ’s bastu så blir det definitivt det i Kyles framträdande. Det sparas inte på krutet eller pengarna när det kommer till eld i framträdandet. Det blir eld på skärmarna, golvet och i fysisk form. Det är väl koreograferat och taget till ytterligare en nivå i och med den nya scenen och förutsättningarna.
9. Belgien: Strobe Lights – Red Sebastian
Red Sebastian använder främst språnget längst ut på scen i sitt nummer. Det blir många Red Sebastian i bild på tre minuter, dels har han en spegelbild av sig själv på golvet som han speglar sig i och dels så har han tagit med sig tre enäggstvillingar på scen. Hans tre dansare ser nämligen ut precis som honom, det enda som skiljer sig är att det är lite svart inblandat i klädseln på hans tre dansare, medan han själv är helröd. Som om det inte vore nog så får vi även se flera hundra Red Sebastian på scen i slutet av numret, men givetvis på skärmen i bakgrunden.
Nu blir det ytterligare ett avbrott för ett Big 5 land. Nu är det Italien och Lucio Corsis tur!
Italien: Volevo essere un duro – Lucio Corsi
Pianorekord i Eurovision? Mycket möjligt! Lucio tar med sig ett gigantsikt piano och jättestora förstärkare på scen. Den normal stora gitarren som ligger på pianot ser helt plötsligt ut som en miniatyr gitarr på grund av pianots storlek. Precis som de flesta bidragen i år så utnyttjar Italien hela scenen, men årets liveinstrument går i alla fall (hittills) till Italien som mot slutet spelar munspel live.
10. Azerbajdzjan: Run With U – Mamagama
Tillbaka till tävlingen och Mamagama från Azerbajdzjan. Det blir en helcirkel hängades i taket och en halvcirkel på scenen som sångaren Asef promenerar på två gånger under tre minuter. Det blir trummor och gitarr från övriga bandmedlemmar genom hela showen men folkinstrumentet kommer in i slutet av sångaren själv. Bandet själva rör sig inte så mycket på scen, men ackompanjeras av tre glittriga dansare som rör sig betydligt mer.
11. San Marino: Tutta l’italia- Gabry Ponte
Nååjaaaa, Axel Åhman är inte ensam om att ha dragspel med sig i år på scen, han kan till och med se sig besegrad i ”dragspelskampen” då Gabry Ponte levlat upp och tagit med sig ett dragspel som är utrustat med LED belysning. Gabry själv sjunger som bekant inte utan det gör tre maskerade män, men Gabry har ändå utrustats med en mikrofon för att i mittenpartiet kunna skrika ”one, two, three, four”. Det är en humoristisk scenshow med en italiensk staty som tuggar rosa Hubba Bubba tills bubblan spricker över statyn, Fonta di Trevi som sprutar rosa vatten och ett futuristiskt och övergivet Colosseum där det börjat växa rosa blommor. Det här framträdandet är nog varje DJ’s dröm scennummer och det kommer förmodligen få igång de flesta dansgolven imorgon.
12. Albanien: Zjerm – Shkodra Elektronike
Ett stort plustecken i mitten av scenen har fått bli Shkodra Elektronikes nya trumma mitt i krysset. Det är lite problem med ljudet i början för Kolë där man inte hör hans röst, men det blev bättre senare. Temat för scenshowen är många olika geometriska former i de albanska färgerna rött och svart.
13. Nederländerna: C’est La Vie – Claude
Det börjar väldigt intimt, lite som Frankrikes bidrag förra året med en enda kameratagning. Med sig på scen har Claude två dansare och tre violinister och bakgrunden ger lite av en ”popcorn känsla” med majs som poppas. Pojken från musikvideon är med på en inburen skärmen, där Claude och en yngre version av sig själv, speglar sig i varandra och dansar synkroniserat.
14. Kroatien: Poison Cake – Marko Bošnjak
De avlånga lamporna i taket går att vinkla i flera olika vinklar vilket Kroatien utnyttjar i sitt nummer och skapar en häftig effekt. Marko är påpälsad med en päls som till sist åker av och under finns en vit/svart kreation. Urnan i framträdandet ger en känsla av att häxorna ska brännas på bål och den ”gulliga delen” av låten om choklad och yum yum är inte lika gullig och ljus längre, utan snarare nedtonad och lite ”mörkare”. I slutet bjuds vi på ett intensivt dans rave.
Det sista avbrottet i startordning kommer nu när det är dags för värdnationen att äntra scenen.
Schweiz: Voyage – Zoë Më
Avskalat och enkelt, men ibland är det i det enkla som det vackra bor eller hur ordspråket nu går. Det ser enkelt ut i TV, men det krävs hela sex personer på scen för att få till Zoë’s nummer där hon sitter ensam med ett mikrofonstativ på en pall. I den mer intensiv delen av låten är det dock bara fem personer kvar på scen från personalen eftersom en av personernas uppgift var att ta bort pallen och mikrofonstativet. Med publikens mobillampor lysande kommer det bli ett mäktigt nummer i rutan som påminner en del om Barbara Pravi’s ”Voilà” från 2021.
15. Cypern: Shh – Theo Evan
Sist ut är Theo från Cypern och hans tolkning av Da Vinci’s teckning av den vitruvianske mannen. Det ska dock nämnas att Theo inte är ensam om att använda denna kända teckning i år utan den skymtar även förbi i San Marinos framträdande. Det är det mest dansintensiva numret från en sångare i denna semifinalen och det ska noteras att man inte hör ett enda flåsande från Theo som kryper, klättrar och slänger sig runt på scenen i tre hela minuter. Det är tur att Eurovisions huvudsponsor i år är ett försäkringsbolag (Helvetia), för det ser väldigt riskabelt ut när Theo hänger flera meter upp i luften på de halvt lutande tornen utan några säkerhetslinor.
Med de orden avrundar vi eftermiddagens raportering från Basel. Nytt för i år är att media blev utkickade så fort artisternas framträdanden var färdiga, utan en chans att se på mellanakterna. Nu blir det en kort paus från arenan innan det är dags för juryrepet där juryn sätter sina poäng för morgondagen. Tack för att ni hängt med under eftermiddagen!