Linda Bengtzing tar emot på stadshotellet i centrala Karlskrona, bara ett stenkast från sitt rum. Det är en glad Bengtzing som möter oss och gärna pratar om både Melodifestival och ordjakt.
Vi gav snabbt ut första frågan till Linda Bengtzing om hon kissar i duschen. Det är nämligen så att hon själv har som vana att ställa denna fråga till folk hon pratar med eller blir intervjuad av.
– [tyst Linda] Hmm… jo men det har nog hänt någon gång. [skratt]
Bra, då vet vi. Linda, det blev ett fall på scenen under gårdagens repetition. Vad tänkte du när du föll?
– Att jag är en snubblare och klumpeduns! [skratt] Hade det hänt på lördag hade jag rest mig upp snabbare än jag gjorde nu. Jag låg ju bara kvar och skrattade, för vad skulle jag göra?
Det är med distans till sig själv som artist på scenen Linda pratar om hur det gått hittills på repetitionerna.
Linda Bengtzing är gymnasieutbildad ekonom med inriktning marknadsföring, men att jobba inom det området har aldrig varit aktuellt. Efter gymnasiet var hon barnflicka hos en familj i Stockholm i ett år. Och efter att ha jobbat på Sunwing under en kortare period började Linda jobba på Wallmans Salonger, vilket hon gjorde i åtta år. Vid sidan av musiken har alltid hästar varit ett stort intresse. Hon har faktiskt precis köpt en häst.
Många tittare kanske första gången fick syn på Linda Bengtzing i TV4:s program Ordjakten. Till en början var hon tveksam inför att göra det med anledning av att hon aldrig gillat att tala inför folk. I skolan ville hon t ex aldrig hålla föredrag. Men i Ordjakten fick hon alltså pröva programledarjobbet och trivdes med det. Hon blev kvar två år i den rollen.
Under 2004 ställdes Linda Bengtzing inför ett ultimatum av Bert Karlsson. Om hon skulle få vara med i Melodifestivalen så måste hon vara med i Fame Factory. Sagt och gjort. Det blev en säsong från hösten 2004 till våren 2005 där hon älskades av publiken – men inte av juryn.
– Micke Nystedt, ”Pilng” och de andra i juryn resonerade så att jag inte behövde några poäng eftersom jag redan hade mitt på det torra. Det var inte så kul, säger Linda Bengtzing.
Under den säsongen gjorde så Linda sin debut i Melodifestivalen. Hon gick till final via Andra chansen och placerade sig på tionde plats i finalen. Låten hette – ja just det – Alla flickor.
Bengtzing hade varit väldigt nära att tävla i festivalen tidigare. 2000 var hon aktuell för ”Anropar försvunnen”. Men i sista stund ville Hanna Hedlund köra låten, så då kopplades Bengtzing ur det projektet. Året innan, 1999, hade Linda sjungit på demon till ”Jag kan se dig” som i tävlingen sjöngs av Janica. Så det var alltså bara en tidsfråga innan Linda Bengtzing själv skulle stå på scenen i Sveriges största musiktävling.
Men redan som tioåring stod Linda på scenen på Skara Sommarland och sjöng en svensk version av Danmarks bidrag till ESC 1984. När Micke berättar för henne att han känner till detta, blir hon förvånad och säger att ingen annan har kommenterat det för henne tidigare. Två år senare, 1986, sjöng hon ”Älskar mitt liv”, en svensk version av Belgiens eurovisionsvinnare från samma år. I samband med detta spelade hon in en skiva hos Bert.
Om det inte var för Melodifestivalen och dina typiska schlagermelodier, vilken musik passar dig då?
– Hårdrock! Det är jag det. Speciellt 80-talshårdsrock. Det är något jag även skulle kunna framföra i festivalen. Ballader är ju min grej också, men jag erbjuds ju aldrig några. Låtskrivare ser mig som den som sjunger Alla flickor och Jag ljuger så bra.
För den som inte vet, gjorde Linda starkt intryck på publiken i Schlagerfestivalen på riktigt i Berwaldhallen för några veckor sedan. Där visade hon sin röstkapacitet då hon framförde Lena PH:s ”Om igen”.
Hur ser du på din låt i år jämfört med dina två tidigare Melodifestivallåtar?
– I år känns det mer JAG. Jag kan stå för hela konceptet. Det är lite rockigare än det varit innan.
Melodifestivalklubben önskar Linda Bengtzing lycka till imorgon lördag och tackar för den trevliga stunden tillsammans i hotellobbyn.
____________________________
Patrik Rosell
Mikael Olofsson
Yessica Thornsäter
Patrik Rosell, Reporter