I helgen var det final i Ungern, Finland, Slovenien, Irland och Moldavien. Samtidigt var det också premiär för Spaniens låt Amanecer den 1 mars. Det blev en intressant helg som bjöd på fem olika genrer. Från punk till en boyband-låt.
Spanien annonserade tidigt att det skulle bi ett internt val och i år föll valet på Edurne. En känd artist i hemlandet med en låt som förväntades få positiv respons, men i nuläget har den bara fått bra respons från spanska pressen. Även om låten lagts ut på Itunes och på redan nått nytt försäljningsrekord så är det stor skillnad mot i fjol. När låten kom nu 1:a mars hade man stora förväntningar på den eftersom upphovsmännen är Peter Boström och Thomas G:son. Det är en powerballad som så många gånger förut från Spanien.
Slovenien valde en låt sjungen av en röst som påminner om ett mellanting av Amy Winehouse och Adele, men med mycket ljusare läge. Slovenien valde till slut efter att först haft 10 låtar i finalen och sedan 2 i en superfinal, Maraaya – Here for you blev vinnare. En riktgt kommpetent jazzpoplåt med en ljus syn på livet. Låten är också skriven av Charlie Mason, en stor låtskrivare som bl.a. har producerat låtar åt Miley Cyrus och flera Eurovisionartister såsom Sergej Lazarev, Danny Saucedo, Eric Saade och som även vinnarlåten med Conchita Wurst i fjol. Han kan mycket väl vara på väg mot en ny framgång.
Irland hade fredagen den 27 februari en final med fem bidrag varav ett var svenska Erika Selin med låten Break me up som slutade 3:a. Erika hade också även en kör från gruppen Timotei. På andra plats slutade Kat Mahon med låten Anybody got a shoulder som var juryns vinnare men folkets tvåa. Vinnare blev till slut 16-åriga Molly Sterling med låten Playing with numbers, ett bidrag med mycket piano.
Medan Ungern och Moldova båda har varit ute tidigt så har de genomfört tävlingen på olika sätt. Ungern började med 3 deltävlingar, 2 semifinaler och 1 final med 8 tävlande artisteri slutänden. Bland de 8 hittade vi tidigare eurovisiondeltageren Kati Wolf som också hon hade en svensk låtskrivare, Linnea Deb, och som tyvärr fick lämna finalen på 5:e plats. Personligen hade jag två favoriter: Spoon med Keep marching on och Zoltan Mujahid med Beside me som slutade på 3:e respektive 4:eplats. Vinnare blev dock artisten Boggie med Wars for nothing som juryn dock hade som tvåa.
Moldavien hade redan i januari en audition som till slut skulle kokas ner till 24 bidrag. Alla kunde skicka in låtar till tävlingen oavsett nationalitet. Innan finalen på lördagen gick de 24 bästa låtarna genom den andra semifinalen som både hade 12 bidrag. Sju bidrag från varje semifinal gick direkt till final via 50/50 jury/telefon, medan det åttonde bidraget fick gå vidare på telefonröster från varsin semifinal. I finalen användes samma system med 50/50 och på 3:e plats kom låten Day after Day med gruppen SunStroke Project, som för övrigt tävlade för Moldavien senast i Oslo 2010. Andraplatsen knep Valeria Pasa med låten I can change all my life. Vinnare blev den ukrainafödde artisten Eduard Romanyuta – I want your love. Låtskrivarteamet är ganska populära och har även skrivit låtar åt September och andra kända artister. De är Eric Lewander, Haylee Aitken och Tom Andrews. Eduard var också min stora favorit från allra första början när jag lyssnade för första gången tidigt i januari.
Från Finland kommer snart en mer detaljerad rapport från Juha Piik.
Lars Kristian Nielsen Stensrud, ESC-Koordinator