Från västra Europa har kritik hörts mot den stora östdominansen i årets Eurovision Song Contest. I finalen togs de sexton främsta platserna av länder från Östeuropa. Men de ansvariga på EBU avvisar klagomålen helt; efter finalen från Helsingfors andades i stället alla inblandade positivism och gladdes över ett lyckat evenemang – men samtidigt ser man bekymmer med Serbiens värdskap nästa år.
Efter Serbiens seger i Eurovisionen har många i Västeuropa beskärmat sig över de östeuropeiska ländernas dominans i tävlingen. Teorier om grannlandsröster och röster från invandrargrupper som inte tar hänsyn musiken har duggat tätt. Men arrangerande European Broadcasting Union avvisar kritiken fullständigt. EBU:s tv-chef, danske Bjørn Erichsen, erinrar sig i stället hur situationen var för något årtionde sedan.
– Det här är en märklig diskussion. Många av de här länderna gick med i EBU 1993, och i åtta år var de inte i närheten av att vinna någonting. Ingen såg det som ett bekymmer. Det fanns ingen som sade: ”vänta nu, är det inte ett problem att Västeuropa totalt dominerar i den här tävlingen?” Nu har de östeuropiska länderna vunnit under ett par år, och nu är det ett stort problem. Märkligt. Jag köper det inte.
Erichsen framhåller Schweiz som exempel.
– Alla medlemmar av European Broadcasting Union är jämlika. Till finalen inkom omkring 6 miljoner röster. Säg inte att någon satt och manipulerade hur 6 miljoner hushåll skulle rösta. Om man ser till semifinalen och de tio östländer som gick vidare därifrån kan man konstatera det var dem som de västeuropeiska länderna röstade på. Jag har fått ett antal telefonsamtal från Schweiz, där man var väldigt frustrerad över att DJ BoBo inte gick vidare. Men vilka röstade Schweiz på i semifinalen? De röstade på östländerna. Så den schweiziska pressen får väl åka hem och tala med sina egna medborgare …
Bjørn Erichsen ser inte heller den påstådda grannlandsröstningen som något problem.
– Någon försökte säga till mig att alltsammans berodde på grannröstning. Vann Serbien på grund av grannlandsröster? Älskar Serbiens grannar Serbien? Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Slovenien, Montenegro, Makedonien – älskar de Serbien? Om det nu är så skulle jag säga: grattis! Vi kommer att fortsätta med det nuvarande röstningssystemet. En röst är en röst, det är enkel demokrati.
Två semifinaler ger bästa finalen
En åtgärd mot orättvisa förhållanden menar vissa kritikerna vore att dela upp tävlingen i två semifinaler. Den planen finns redan hos EBU, förklarar Erichsen, men systemet kommer inte att införas till 2008 års tävling. Det avslöjade EBU:s eurovisionschef Svante Stockselius redan dagarna innan tävlingskvällarna i Helsingfors. Den preliminära planen är nu i stället att dela upp tävlingen i två semifinaler till 2009. Orsaken till dröjsmålet är inte ovilja från EBU:s sida, utan problem med schemaläggning och organisation.
Att man har bra låt ett år är ingen garanti för att man har det nästa år; det är en svaghet i det nuvarande systemet, menar Bjørn Erichsen. Med två semifinaler där alla får kvala skulle man få de enligt tittarna 24 bästa låtarna i finalen på lördagskvällen.
– Men hur bär man sig åt för att dela upp de europeiska länderna? Jag har hört förslag på att dela upp dem i öst och väst, men det tycker jag inte är EBU:s roll, så det har vi inga planer på att göra: vi måste hitta andra sätt. Det kan tänkas bli genom lottning.
Flera nyheter
Redan i år gjorde man lottningen inför Eurovisionen mer spännande än tidigare. Ceremonin direktsändes i finsk tv, trots att det enda som avgjordes var bidragens startordning. För att göra det hela mer intressant hade man lagt till några jokerplatser, där de tursamma länderna som tilldelades platserna själva fick välja vilket startnummer de ville ha. Till Eurovisionen 2009 kan ett nytt semifinalsystem öka intresset för lottningen ytterligare.
En annan nyhet i år var att ”röstningsfönstret”, den tid då tittarna kunde ringa in sina röster, var öppet i 15 minuter i stället för det tidigare 10. Detta innebar att man fick rum för två snabbgenomgångar av låtarna, där man i den första också lade in ett kort förinspelat klipp från greenroom.
I år är också första gången som man skickar ut vinnaren av Eurovisionen på en turné direkt efteråt. Upplägget är ett sätt att öka intresset för tävlingen och uppmärksamma vinnaren, så att denna får en extra skjuts i karriären. Alla artister som deltog förband sig att göra turnén vid en eventuell vinst. The Eurovision Song Contest Winner’s Tour 2007 pågår just nu. Under en intensiv vecka besöks Danmark, Sverige, Nederländerna, Spanien, Tyskland och Grekland. Turnén kan följas via den officiella webbplatsen.
Annorlunda tävling från Serbien
Bjørn Erichsen ser positivt på utvecklingen, och han är en mer positiv när finländarnas insats som värdar kommer på tal. Under sina sex år på posten, förklarar Erichsen, har han aldrig sett ett så professionellt organiserat Eurovision Song Contest. Enligt Erichsen gick det så långt att han och hans manskap inte hade någonting att göra.
– Det har faktiskt varit väldigt frustrerande. Jag har gång efter annan frågat mitt arbetslag efter problem, men de har inte kunnat hitta några!
Nästa år kan situationen bli en annan, när Serbien står som värdar. Erichsen säger att det är hans jobb att förutse problem.
– Nu åker vi till en annan del av Europa, till ett väldigt fattigt land med en mycket sorglig nutidshistoria. Vi kan bara hoppas att vi kan bryta igenom molnen med lite solsken. Tävlingen kommer att se annorlunda ut när den sänds från Serbien, men det är också lite av charmen med Eurovisionen.
Bjørn Erichsen hoppas att finska YLE kan bidra med en hjälpande hand när det gäller att vägleda serbisk tv i svårigheterna med ett värdskap av Eurovisionen. Heikki Seppälä, exekutiv producent på YLE, intygar att det finska tv-bolaget är beredda att hjälpa till.
– Vi vill ge Serbien våra varmaste gratulationer till segern, och vi kommer förstås att hjälpa dem i deras uppdrag, meddelar Seppälä.
Hard work Hallelujah
För Heikki Seppälä är emellertid den stora uppgiften över. Han berömmer inställningen hos de som arbetat med evenemanget i Helsingfors.
– I Lordis anda sade vi i början att det här skulle bli ”hard work Hallelujah”. Så här efteråt fanns det mycket att städa undan, och då hade en del tröjor med trycket ”leave me alone, I wanna go home”. Det säger något om andan i arbetslagen.
När det gäller ekonomin berättar Seppälä att kostnadssiffrorna för evenemanget inte är klara, men han intygar att man låg inom budgetens ramar när man började montera i Hartwall Areena. Förhandskalkylerna pekade mot kostnader på mellan 12 och 13 miljoner euro, och i nuläget tror man att kalaset slutar på omkring 12,4 miljoner. I slutet av maj kommer säkrare siffror, och i slutet av sommaren det definitiva beskedet.
Nu kan alla inblandade börja blicka fram emot nästa eurovisionsår – Belgrad 2008. De preliminära datumen är redan satta. Efter alla de nationella finalerna inleds säsongen med ett upptaktsmöte den 17–18 mars där alla head of delegation deltar. Semifinalen äger sedan rum torsdagen den 22 maj, medan finalen avslutar festivalen lördagen den 24 maj.
EBU kommer inför 2008 att fortsätta satsa på Eurovisionens officiella webbplats Eurovision.tv, som är en av de mest välbesökta sajterna i världen under tävlingsveckan. Det finns också konkreta planer på att lägga upp alla äldre årgångar av tävlingen på Internet, men arbetet hindras av snåriga rättighetsfrågor.
I år deltog 42 länder i Eurovision Song Contest. För att få delta måste ett land vara medlem i EBU, och inför nästa år har unionen fått två nya ansökningar: från Azerbajdzjan och Palestina. Båda har bekräftat sitt intresse för att delta i tävlingen.
Eurovision Song Contest 2007 i korthet
• Semifinalsändningen varade i 2 timmar och 40 minuter.
• Sändningen av finalen varade i 3 timmar och 10 minuter.
• Över 2 600 ackrediterade journalister följde tävlingen på plats: nytt rekord.
• Festivalen sändes i alla de deltagande länderna, och dessutom i Australien, Azerbajdzjan och Kosovo samt på Internet.
• 30 000 människor följde finalen via storbildsskärm från senattorget i Helsingfors – och fler ville få plats.
Av Gustav Dahlander
Artikeln är framtagen tillsammans med gylleneskor.se. Stort tack till Gustav och Gylleneskor!
Mikael Olofsson, Pressansvarig