Nu har pressen fått förhandslyssna på de sju låtarna som ska tävla i Melodifestivalens tredje deltävling på lördag. Våra reportrar denna veckan är Anton Frantz och Lars Kristian Nielsen Stensrud som har fått lyssna två gånger på alla låtar. Nedan följer våra första reaktioner och betyg mellan 0 och 5.
1. Cazzi Opeia – I can’t get enough
Anton: Första låten i deltävlingen börjar med stråkar genom hela låten och en del ah-ah ljud. Av den här låten får man en modern disco-vibe. Låten kan bli lite tjatig eftersom hon upprepar låttiteln mycket i refrängen. Därav är verserna bättre än refrängen. Det här låter som en typisk radiolåt och som att den är skriven enbart för det syftet.
Lars Kristian: Att börja med denna låten i tredje deltävlingen är genialt, för efter man har hört denna kan man inte få nog av tävlingen eller denna låten. Det är en modern poplåt som man vill dansa och sjunga till. När Cazzi sjunger I can feel alive eller i can’t get enough så sjunger man med, och man kan inte få nog av låten och vill att den går på repeat. Detta är en låt som går på repeat på spotify i alla åldrar. Är beat av 80-tals preg också, texten är enkel att komma ihåg.
Betyg: Anton: 2, Lars Kristian: 5
2. Lancelot – Lyckligt slut
Anton: Låten är gitarr- och pianobaserad i hela första versen och refrängen där texten ligger i fokus. Lagom till andra versen kommer trummorna in i låten för att ge lite mer kraft. Detta är långt ifrån Lance & Lintons musik, utan står sig mer i klass med Lancelots tidigare egna sololåtar. Det här en riktigt vacker svensk visballad som borde gå vidare på lördag.
Lars Kristian: Lancelot sjunger som Lars Winnerbäck och man känner att detta är en personlig låt för honom. Det är också ganska modernt såväl som det är en tidlös svensk upptempoballad. Detta är något man inte har sett mycket av i tävlingen, «en ungdomlig Lars Winnerbäck visballad med modern preg». Även med tung text och lite gammeldags preg av låten, så är det en bra fortsättning efter Cazzis moderna poplåt. Detta är alltså en avskalad svensk ballad.
Betyg: Anton: 4, Lars Kristian: 3
3. Lisa Miskovsky – Best to come
Anton: Det är är mer upptempo än vad Lisa tidigare Melodifestivallåt “Why start a fire” var. Det här känns som väldigt mogen musik och som skulle passa perfekt på P4. Det är amerikansk gitarrpop med lite countryinfluenser. Väldigt behagligt att lyssna och låten växte rejält till andra lyssningen.
Lars Kristian: Modernt sound av typisk svensk country och man sjunger om att livet fortsatt är ungt. Det är en typisk Lisa-låt och man vill säga att detta är fortsättningen av låten från 2012. Radiovänlig låt som man ofta ser i denna tävlingen. Mot sluten får vi lite uptempobeat av musiken som ofta hamnar högt i deltävlingen. Något mot slutet låter det lite som Bonnie Tyler i några sekunder.
Betyg: Anton: 3, Lars Kristian: 3
4. Tribe Friday – Shut me up
Anton: Den här låten har bra ös redan från start och ett riktigt högt tempo. Det är poppunk som lätt blir tjatigt när låttiteln upprepas många gånger. Det här är verkligen inget för mig, men jag hoppas att de bjuder på en riktigt bra scenshow för att höja låten.
Lars Kristian: Nu återvänder vi tillbaka til 90-talets punkrock-låt med dansbar rytm bakom låten. Detta er en arenalåt som man vill dansa till. Dock är det något med rösten som gör att det kan vara lite svårt att ta till sig låten, men melodin bakom denne punkrocken är något man kan gunga sakta till. Den kan påminna lite om lite introt till Friends-serien.
Betyg: Anton: 1, Lars Kristian: 2
5. Faith Kakembo – Freedom
Anton: Låten börjar med ett vackert pianobaserat intro och sedan bygger låten upp och Faith får briljera med sin röst. I andra versen kommer det även in stråkar. Detta är mycket mer kraftfullt än “Crying rivers” och en låt jag kan uppskatta mycket mer. Låten skulle även kunna ha gjorts av Adele.
Lars Kristian: Modern poplåt, som går över till gospelpreglåt med allsångsstämning. Effektiv refräng och den går nedskalat till en powerröst. Det är modernt preg av gospel under hela låten. Man får också fram Faiths röst och om hon sjunger bra live kan detta mycket väl gå långt i deltävlingen.
Betyg: Anton: 3, Lars Kristian: 4
6. Linda Bengtzing – Fyrfadligt hurra!
Anton: Linda Bengtzing är tillbaka efter bara två års väntan och låten börjar med sång direkt från start. Den här låten bygger upp för party och har ett riktigt bra driv i refrängen, istället är verserna lite lugnare. Hade detta varit i mitten av 2000-talet så hade Linda varit en given finalist.
Lars Kristian: Äntligen är Linda tillbaka för ”ungefär” tionde gången, det blir aldrig tråkigt när hon är med i mello. Man vill dansa som bara den under låten. Det märks att Linda själv har varit med och skrivit låten själv, och även om det aldrig är tråkigt så utvecklar hon sig till att höras modernt samtidigt som hon är sig själv i bidragen. Trots det är en låt man känner igen med Linda, så är det något tyngre undertoner än i sina tidigare låtar. Kanske lite som hennes bidrag i 2016.
Betyg: Anton: 3, Lars Kristian: 3
7. Anders Bagge – Bigger than the universe
Anton: I deltävlingens sista bidrag är Anders Bagges röst och text i fokus för att bygga upp till en pampig refräng med musikalkänsla. I låten finns det flera höjningar och en barnkör som dyker upp ibland. Det kan bli en utmaning för Anders att övervinna sin scenskräck med den här svårsjungna låten. Det här borde gå direkt till final för det är trots allt veckans bästa låt.
Lars Kristian: För en röst har Anders. Detta är en mäktig Eurovision-låt. Det är en låt som är mycket modernt preg såväl som kända keltiska rytmer. Med en mäktig refräng så kan detta vara årets vinnare. Även här kommer ett mäktigt allsångsparti flera gånger i låten. Undrar varför Anders inte har varit med förr, då han också är en duktig låtskrivare och det märker man också i låttexten.
Betyg: Anton: 4, Lars Kristian: 5
Sammanfattning
Lars Kristian säger att denna veckan är det ganska jämnt bland låtarna, både Eurovision-vänliga låtar så väl som typiskt svenska låtar som man vill ha på Svensktoppen. Det finns också låtar som man gärna vill ha på Spotify-listan redan nu. Anton anser att startfältet denna veckan är aningen svagare än tidigare veckor, även om det självklart finns toppar i detta startfältet också.