Han är högsta chef för tävlingen som varje år engagerar stora delar av Europa. Han bodde tidigare i Oslo, men när han fick frågan om chefsuppdraget inom EBU och hade funderat färdigt så bar flytten av till Genève i Schweiz. Möt norrmannen Jon Ola Sand som sedan ett par år leder arbetet med Eurovision Song Contest.
Jon Ola Sand är sedan januari 2011 högsta chef över Eurovision Song Contest, då han efterträdde Svante Stockselius. Sand hade under de senaste tretton åren dessförinnan samlat på sig många erfarenheter från tidigare ESC. Första gången han var inblandad i evenemanget var 1998 när han var norska delegationens “head of delegation”.
– När jag fick frågan om jobbet så var det inte självklart för mig att tacka ja. Jag fick överväga saken noggrant först, förklarar Jon Ola Sand när Melodifestivalklubben möter honom i hotellobbyn precis före invigningsceremonin.
Hur som helst bestämde han sig för att tacka ja och leder i dag arbetet med Europas största musiktävling. Han har nu varit på plats i Malmö ett tag och är nöjd med hur arbetet fungerar och hur Sveriges Television jobbar med evenemanget. De senaste åren har flera förändringar gjorts i tävlingen, en av dem är systemet med semifinaler. Jon Ola Sand är nöjd med det kvalificeringssättet i tävlingen nu när så många länder vill vara med. Han tycker att tävlingen har hittat en bra form.
– Exakt vilken form kommande Eurovision Song Contest kommer att ha är ändå svårt att säga. Men det är bra att vi har minskat budgeten. I Moskva nådde tävlingen en gräns. Det gick liksom inte att göra det större, säger han men medger att kommande tävlingar kan vara så stora men att de inte behöver vara det.
Eurovision Song Contest i Oslo 2010 lyckades, enligt Jon Ola Sand, att minska något på volymen och även tävlingen i Düsseldorf 2011. Men i Baku förra året blev det mycket större kostnadskrävande igen.
– Ambitionen från EBU:s sida är att vilket land som helst ska kunna arrangera tävlingen. Vi vill alltid hjälpa det land som har vunnit Eurovision Song Contest att kunna arrangera tävlingen året därpå, oavsett vilket land det är. Alla ska ges möjlighet att hålla i tävlingen. Därför är det viktigt att hålla arrangemanget på en rimlig nivå, både ekonomiskt och storleksmässigt, säger Jon Ola Sand.
En av nyheterna inför Eurovision Song Contest i Malmö är att startordningen bestäms av det arrangerande landet. Förslaget var uppe redan inför tävlingen i Oslo 2010, men då blev det inte av. Nu har det gått igenom men det innebär att det ändå görs en lottning för i vilken halva av startfältet respektive bidrag placeras i. Även vilket startnummer arrangörslandet får i finalen lottas fram. Regeln är ny, men har kommit för att stanna tillsvidare, förklarar Jon Ola Sand.
– Men det är alltid jag som godkänner startordningen när den har satts av arrangören.
Eurovisionpresidenten Sand är inte rädd för att det fattas misstankar om eventuellt mygel när det gäller startordningen.
– Det finns hittills inget deltagande land som har opponerat sig mot denna regel. Och jag är övertygad om att en låt aldrig vinner på grund av ett specifikt startnummer. Däremot kan vi göra ännu bättre sändning med en bestämd ordning på låtarna. Jag är inte ensam om det här beslutet, utan det är viktigt att referensgruppen är med på det och att medlemsländerna stödjer detta.
När det gäller i vilken ordning som de finalkvalificerade länderna blir upplästa i semifinalerna, avslöjar Jon Ola Sand att det är han själv som bestämmer.
– Jag försöker lägga ordningen så att det blir så spännande som möjligt, säger han.
En sak som ofta är omdiskuterad i de här sammanhangen är de fem länder som alltid är direktkvalificerade till finalen. Jon Ola Sand förklarar att det är viktigt att de här fem länderna är med eftersom de bidrar med mycket pengar till tävlingen. Att de fem länderna i framtiden skulle bli ännu fler, och kanske skapa “Big Six” istället för “Big Five”, är inget Jon Ola Sand tror.
– Jag känner inte till att något mer land aspirerar på att komma dit nu i alla fall, säger han.
Antalet länder i årets Eurovision Song Contest är 39. Några länder står över på grund av olika orsaker. Men Jon Ola Sands förhoppning är att de alla kommer tillbaka så snart som möjligt. Dock finns det en maxgräns, enligt honom, för hur många länder som kan vara med.
– 45 eller 46 länder är en maxgräns. Fler länder än så skulle bli ohanterligt, säger han.
Ett av länderna som står över tävlingen i år är Polen. Och det kan dröja lite innan Polen kommer tillbaka.
– Polen får inte visa reklam mitt i ett program, vilket de skulle behöva göra om de deltar, förklarar Jon Ola Sand. Så det kan ta ett tag innan de kommer tillbaka, men förhoppningen är att de kommer med i tävlingen igen så snart som möjligt.
Eurovisionpresidenten säger också att det är möjligt att Luxemburg kommer tillbaka, som inte har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1993. Även andra länder kan vara på väg tillbaka.
– Monaco hoppas vi också kommer tillbaka, säger Jon Ola Sand.
Men det blir i så fall i framtiden. Nu är Jon Ola Sand förstås fullt fokuserad på 2013 års Eurovision Song Contest och måste i stunden ge sig iväg till invigningsceremonin.
När semifinalerna är avgjorda är Jon Ola Sand den enda personen som vet hur folket och juryn har röstat. Och det är ingen liten hemlighet.
(Intervjun är gjord av Patrik Rosell och Micke Olofsson.)
Patrik Rosell, Reporter